Το διχτυοκήπιο, ένα επαναστατικό προϊόν στην κάλυψη καλλιεργειών

Μια τεχνολογία με μεγάλη επιτυχία και συνεχή εξέλιξη είναι τα διχτυοκήπια, την τεχνολογία και την χρήση των οποίων αναλύει ο Νικόλαος Αγγελίδης, γεωπόνος στη Skytop, με αφορμή πρόσφατη παρουσία του στην Τριφυλία, όπου πριν χρόνια κατασκευάστηκε η πρώτη ανάλογη υποδομή. Μια τεχνολογία, η οποία πρόσφατα εγκρίθηκε να ενταχθεί στα επενδυτικά σχέδια των αγροτών. Από τη μεριά του ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, τονίζει τη δυναμική που θα δώσει η επέκταση της τεχνολογίας αυτής στην καλλιέργεια κηπευτικών, όπως η τομάτα, η οποία τώρα πλήττεται από την tuta absoluta.

Τα διχτυοκήπια αποτελούν μια τεχνολογία που έχει ξεκινήσει τουλάχιστον πριν 20 χρόνια στο Ισραήλ. Στη Ελλάδα υφίσταται εδώ και 11 χρόνια, κι έχει αποδειχθεί πως λειτουργεί και αποδίδει. Στην τεχνολογία αυτή αναφέρθηκε ο κ. Αγγελίδης μιλώντας με αφορμή την έκθεση Filiatra Agrovision 2019, τονίζοντας πως η εν λόγω εταιρεία είναι η πρώτη που έφερε ταδιχτυοκήπια στην Ελλάδα. Μια τεχνολογία που γεφυρώνει -όπως είπε- τη θερμοκηπιακή και την υπαίθρια καλλιέργεια, καθώς τα θερμοκήπια είναι πολύ κοστοβόρα και οι υπαίθριες καλλιέργειες υποφέρουν από ασθένειες, από τον ήλιο, από την υπεριώδη ακτινοβολία κι έρχεται αυτή η τεχνολογία να ανεβάσει το επίπεδο στην καλλιέργεια και παραγωγή κηπευτικών και δενδρωδών καλλιεργειών.

Πρόκειται για έναν χώρο παραγωγής, με δημιουργία ενός κλειστού μικροκλίματος, το οποίο βοηθά να εκμηδενίζονται διάφοροι αρνητικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες.
Αποτελεί ένα επαναστατικό προϊόν στην κάλυψη καλλιεργειών για υψηλή παραγωγή, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Βασικό πλεονέκτημα των διχτυοκηπίων είναι πως είναι ευέλικτες και ελαφριές κατασκευές, δηλαδή είναι μια κατασκευή που στήνεται πολύ εύκολα και είναι μεταφερόμενη.
Προσφέρει προστασία από τα έντομα, τους ανέμους, το χαλάζι, την υπεριώδη ακτινοβολία, και παράλληλα βοηθά στο να διαχέεται το φως, ενώ δίνει επιπλέον τη δυνατότητα στον παραγωγό να καλλιεργήσει όποιο είδος φυτού επιθυμεί.

Το διχτυοκήπιο μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα καλοκαιρινό θερμοκήπιο, αφού μπορεί να αξιοποιηθεί σε μια εποχή που είναι πολύ δύσκολο να παράξει ο παραγωγός στην ύπαιθρο, ενώ παράλληλα είναι πολυέξοδο να καλλιεργεί σε θερμοκήπιο, επεσήμανε ο γεωπόνος Νίκος Αγγελίδης.

Επιπλέον η μεγάλη επιτυχία των κατασκευών αυτών είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν αρκετά είδη διχτυών, ανάλογα με το τι θέλει να καλλιεργήσει ο καθένας, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα εφαρμογής δεύτερης κουρτίνας σκίασης.

Με τέτοιες κατασκευές, κατορθώνεται σημαντικά η μείωση της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων, ενώ παράλληλα έχουμε και οικονομία στο νερό.

Πηγή: Εύφορη γη

Χρειάζεστε πληροφορίες;
Ρωτήστε μας!

sharing is caring